Inividu! A house on a narrow plot, Competition

Locatie:       voormalige EWR-terrein te Leiden

GBO            = 167 m2, 600 m3 
Bouwsom     = 155.000,- casco

De architectuurwedstrijd BOUWMIJ! werd georganiseerd door RAP Architectuurcentrum in Leiden. De locatie van dit project is het voormalige EWR-terrein. Voor dit terrein heeft MVRDV een stedenbouwkundig plan ontwikkeld waarin de randvoorwaarden voor de bebouwing van de vrije kavels is vastgelegd.


Het is een feit dat men naar een eigen huis wil kunnen wijzen en met volle trots zeggen: dit is mijn huis! Daar ben ik het helemaal mee eens. Je huis is je identiteit. En je wilt dat je huis net zo uniek is als jijzelf. Een Individu!

In dit ontwerp zie je eenvoudige eenheid. De gevelhuid omhult in één beweging de leefruimte van een gezin. Heldere plattegronden en strakke ruimten vol met licht zijn de basis van dit ontwerp.
Op de begane grond achter de verdiepingshoge glazen pui ligt de eetkeuken – één van de drukste woonfuncties van het huis. Daarmee toont de woning zijn open karakter naar de autoluwe en groene openbare ruimte.
De entreehal is een belangrijk en centraal element in het ontwerp. Het is een hoge, lichte en overzichtelijke ruimte. 
Vanuit de hal lopen twee rechte steektrappen in elkaars verlengde naar de verdiepingen. Het raam aan het eind van het trappenhuis zorgt voor voldoende daglichtinval.
De eetkeuken is door de vide met de woonkamer verbonden. Deze twee ruimten zijn gevuld met licht dankzij grote gevelopeningen die tegenover elkaar liggen. Ontmoeting van licht is het thema van dit ontwerp.
Via de verdiepingshoge glazen pui loopt de woonkamer over in de patio. Dit doet de ruimte visueel groter en langer ervaren. De woonkamer is de “spin in het web”. Daarvandaan heb je zicht naar de eetkeuken, de patio en de hal.
De hoogste verdieping geeft ruimte aan twee kamers voor functies als slapen of werken. Daaraan grenst het dakterras, waar de zon gegarandeerd is!