top of page
ProjectFedorova
schema-ontwerp
Bunkerdorp

De Schone slaapster


Nominatie:       Archiprix, 2002 
                       Schreudersstudieprijs, 2004 

   

‘De schone slaapster’ is het project waarin met behulp van architectuur een aard van ervaringen wordt gecreëerd waardoor men de verborgen schoonheid van het kustgebied Hoek van Holland en zichzelf opnieuw zal ontdekken. 

Mijn verblijfsoord in de duinen is ontsnappingseiland van de 24-uur economie, van de hectische stad en stress. Hier kan een gestresste stedeling naar toe vluchten om zijn mentale conditie te herstellen. Het is geen klooster om zich op te sluiten, maar een veilige basis van waaruit men de kwaliteiten van de omgeving kan verkennen en gebruiken. De bedoeling is dat de stadsvluchteling door de natuur en het uitzicht positief beïnvloed wordt waardoor hij tot rust komt.

De geschiedenis heeft hier fysiek zijn sporen achter gelaten. In de duinen liggen honderden bunkers begraven onder het zand.
In mijn plan wordt een groep bunkers zichtbaar gemaakt door deze uit te graven. Het zand vanuit de uitgegraven bunkers wordt verplaatst naar het waterfront. De ophoging die daar door ontstaat vormt een uitstekend volume voor de verblijfsruimten. 
Als tegenhanger van de uitkijkshelters zijn een groep uitgegraven bunkers verenigd in een complex “Het Meditatorium”. Dat is intern gericht op de functie ontspannen en vernieuwing van lichaam en geest. Gebruik wordt gemaakt  van een “zeewater”kuur programma, van meditatie en yoga -de kunst van het ontspannen.

bottom of page